Statement Jagersvereniging – behoud de benuttingsjacht

By   11 juni 2015

jager-5-e1434016335939-1035x600
Maandag 15 juni wordt over de Wet Natuurbescherming gesproken in de Tweede Kamer in Den Haag. De Jagersvereniging is tegen het huidige wetsvoorstel omdat in het wetsvoorstel de benuttingsjacht onmogelijk wordt gemaakt. Ook is de Jagersvereniging het niet eens met de voorgestelde aanpak in de Wet Natuurbescherming met betrekking tot het afschotplan. Dit is vergelijkbaar met het maken van een plukplan voor een appelboom in februari voor appels die in de herfst worden geoogst. Jagen is verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen achteraf. Als laatste is het huidige wetsvoorstel in strijd met het eigendomsrecht.

Politiek

Volksvertegenwoordigers zouden een afspiegeling moeten vormen van de Nederlandse maatschappij. Uit meerjarig onderzoek van Motivaction en marketingbureau Zest blijkt dat slechts 15% van de Nederlandse bevolking van mening is dat de overheid jagen mag verbieden.

Door politici van informatie over de jacht in Nederland te voorzien, wil de Jagersvereniging voorkomen dat de Wet Natuurbescherming in zijn huidige vorm doorgang vindt. Dit is gedaan middels position papers, deelname aan een ronde tafel over de natuurwet in de Tweede Kamer, en diverse gesprekken met de woordvoerders natuur van de politieke partijen.

De Jagersvereniging heeft via position papers ook de leden van de Provinciale Staten geïnformeerd over de activiteiten van jagers in iedere provincie. Jagers vormen een onmisbare schakel voor het natuurbeheer in de provincies. Een aantal Statenleden zijn op pad gegaan met een jager om op die manier een beeld te krijgen van de diverse activiteiten.

Ook de Tweede Kamerleden verkeersveiligheid/luchtvaart zijn geïnformeerd over de veelzijdige activiteiten van jagers en gewezen op het belang van die activiteiten voor de veiligheid van het auto-, trein- en vliegverkeer in Nederland.

Jagen in Nederland dient altijd een doel
Jagen om te benutten is een fractie van de tijd die jagers actief zijn in het buitengebied (11%). Maar de benuttingsjacht is wel de navelstreng waarmee de jager verbonden is aan zijn of haar jachtveld en daar een breed palet aan activiteiten uitvoert die bijvoorbeeld bijdragen aan verantwoord natuurbeheer. Deze boodschap is op diverse manieren uitgedragen richting media en politiek.

Euro-Toques
De Jagersvereniging kreeg bijval van de ruim 200 chef-koks en restaurateurs van restaurantvereniging Euro-Toques Nederland. Het draagvlak voor duurzame benutting van wild is nog nooit zo hoog geweest. In 2012 was 36% voorstander van duurzame benutting van wild uit de natuur, en dat aantal is toegenomen tot 56% in 2015. Daarbovenop bleek uit onderzoek van Natuur & Milieu van december 2014 dat wild uit Nederland het meest duurzame stuk vlees is. Euro-Toques ervaart ook een toenemende interesse in wild uit de Nederlandse natuur onder hun zes miljoen gasten per jaar en licht in deze brief aan de Tweede Kamer de bezwaren tegen het wetsvoorstel toe.

Stichting Wise Use
Stichting Wise Use heeft onderzoek gedaan naar de juridische haalbaarheid van het wetsvoorstel en een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gevraagd af te zien van de afschaffing van de benuttingsjacht omdat dit in strijd is met het eigendomsrecht. De eigenaar van de grond kan benutten wat zijn grond oplevert, of hij kan zijn grond verpachten aan een ander. Jachtrecht maakt onderdeel uit van het eigendomsrecht. Als er geen goede gronden zijn, mag het eigendomsrecht niet worden aangetast, ook niet door de wetgever.

Media
Als gevolg van alle bovengenoemde activiteiten heeft de Jagersvereniging ruimschoots aandacht in de media gekregen en het verhaal van de jager in Nederland kunnen verspreiden. Kijk in het nieuwsoverzicht en luister bijvoorbeeld naar de uitzending van afgelopen maandag op radio 1 waarin Laurens Hoedemaker te gast was.

Bron: Jagersvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *