Dijksma en Van Dam vanavond beëdigd

By   4 november 2015

Dijksma schuift door naar de relatief zwaardere post van Infrastructuur en Milieu en volgt daar Mansveld op.

3 november 2015 – PvdA’ers Sharon Dijksma en Martijn van Dam worden vanavond om 19.00 uur door koning Willem-Alexander beëdigd als de nieuwe staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en Landbouw. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanochtend bekend gemaakt.

De aanstaande benoeming van de twee nieuwe staatssecretarissen werd gisteren al door bronnen in Den Haag bevestigd. PvdA-Tweede Kamerlid Van Dam neemt de functie van Dijksma over, die nu staatssecretaris van Landbouw is en zich vooral bezighield met Landbouw. Dijksma schuift door naar de relatief zwaardere post van Infrastructuur en Milieu en volgt daar Wilma Mansveld op, die vorige week moest aftreden vanwege het Fyra-rapport.

Martijn van Dam (37) is op dit moment vice-fractievoorzitter van de PvdA-fractie. Hij hoopte tijdens de formatie al een post in het kabinet-Rutte II te krijgen, maar werd toen gepasseerd. Vorige week werd zijn collega Roos Vermeij nog getipt voor de nieuwe post, maar Van Dam krijgt de voorkeur van fractievoorzitter Diederik Samsom.

Sharon Dijksma (44) heeft nog meer Haagse ervaring. Zij was van 1994 tot 2012 Kamerlid, met een onderbreking toen ze in Balkenende IV staatssecretaris van Onderwijs was. Zij was net weg uit Den Haag toen ze in 2012 net na de formatie gevraagd werd om staatssecretaris van Landbouw te worden. Ze volgde Co Verdaas op, die moest aftreden omdat hij als gedeputeerde in Gelderland met zijn declaraties gerommeld zou hebben. Met haar ervaring, behendigheid en lof voor hoe zij zich in korte tijd het landbouwdossier eigen heeft gemaakt, moet zij orde op zaken stellen op het spoor en Nederland eind deze maand vertegenwoordigen bij de grote klimaattop in Parijs.

Bron: NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *