Aantal jagers in Amsterdam neemt snel toe

By   7 februari 2014

Bron: Het Parool 07-12-13 11:30 uur

Het aantal jagers in Amsterdam neemt snel toe. Vooral hoger opgeleiden laten hun bezwaar tegen het afschieten van dieren varen. Ze willen weten waar hun voedsel vandaan komt.

Inmiddels zijn 350 Amsterdamse jagers aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). In 2005 waren dat er nog 240.

Met name linkse stedelingen zijn minder vaak ‘tegen’ de jacht. ‘Vooral hoger opgeleiden willen weten waar hun voedsel vandaan komt,’ zegt Janneke Eigeman, woordvoerder van de KNJV. Ze zien jagen als een manier van voedselvoorziening dicht bij huis. De trend komt overwaaien uit de Verenigde Staten.

Bij jachtvereniging Waterland melden zich vooral ‘voorjagers’ uit Amsterdam: zonder jachtakte en jachtgeweer, maar met een jachthond trekken ze het veld in. Voorzitter Hein Visser: ‘Maar we groeien voorzichtig. Er is rondom Amsterdam onvoldoende grond voor iedereen om te jagen.’

Jachtakte
Bij Jagersvereniging Amstelland zijn enkele stadse jagers in de leer, ervaren jagers treden op als mentor. Het behalen van een jachtakte is niet eenvoudig. Je moet bijvoorbeeld alle eenden herkennen, zowel in zit als in vlucht, zodat je niet per ongeluk een verkeerde eend afschiet.

Bij de Stichting Jachtopleidingen Nederland is het aantal cursisten ook flink gegroeid. ‘We zitten op ruim negenhonderd cursisten per jaar,’ zegt Alice Schimmel, hoofd Opleiding. ‘Terwijl het aantal aanmeldingen lange tijd niet boven de achthonderd uitkwam.’ De cursusplaatsen in de Randstad zijn het eerst vol. ‘Maar dat kan ook aan de centrale ligging liggen.’ Qua leeftijd ligt de piek tussen de veertig en vijftig jaar. Het aantal vrouwelijke jagers op de opleiding is met acht procent stabiel. ‘Wel komt er overal meer aandacht voor vrouwen die jagen.’

(Bron: Het Parool 07-12-13 11:30 uur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *